dybkjær highland cattle

Vores avlsarbejde

På denne side kan du læse om vores avlsarbejde og håndtering af vores dyr.

Temperament

Da det er et familieforetagende og hele familien gerne skulle kunne omgåes vores dyr, går vi meget op i deres temperament.

Tæmning af kalve

For at få rolige dyr gælder det om at starte tidligt og vænne kalvene til mennesker i en tidlig alder. Dette gør vi bl.a. ved at tage nogle af kalvene med på dyrskue - dette skaber nemlig tillid fra kalven, hvilket kan smitte af på markens andre kalve.

Når kalvene så bliver taget fra deres mor, ca. 7 mdr. gamle, kommer de på stald, hvor de er bundet op i 3 - 4 uger - disse uger bliver så brugt på at gøre kalvene tamme, tillidsfulde og vant til andre lyde bl.a. radio. Vi træner desuden også med dem, så de lære at gå i snor.

Det kan desuden også være en god ide at have fremmde folk med ud på markerne, når man går sine ture med en strigle. Vi har i vores besætning bemærket, at dyerne bliver roligere, jo flere forskellige mennesker de ser og møder.

Dybkjærs Kira

Eksteriør

Hver besætning i Danmark har jo sine præferencer for hvordan en Højlænder skal se ud og hvilke ting der skal ligges størst vægt på inden for avlen. Nogle besætninger bestræber sig på S-indekser og andre på dyret som helhed.

Hos Dybkjær ser vi mest på dyret som helhed og mener at S-indekser bør komme i anden række.

Vi har i vores besætning blodlinjer fra både Canada og Skotland. Disse blodlinjer bringer hverisær noget godt til godt til vores avlsarbejde og den retning som vi ønsker at gå med dyrene.

Hoved og horn

Noget af det som betegner Højlænderen bedst er Hovedet. Vi bestræber os meget på at dyerene skal have små og trekantede hoveder - det vil sige at vi gerne vil væk fra det normale "ko-hoved", som ses hos andre racer.

Ved hornene ønsker vi symetriske horn med korrekt hornstilling efter dyrets køn. Det vil sige hos tyrerne skal hornene gerne gå fremad og hos kørerne skal de gerne gå opad. Er dette ikke tilfældet for et dyr ønsker vi ikke at benytte det til videre avl.

Farver

Hos Dybkjær elsker vi farver.

Vi har som sådan ikke nogle bestemte preferencer, når det kommer til stykket. Hver farve har sin charme. At vi elsker farver kommer også til udtryk i vores besætning. Vi har køer i flere forskellige farver: hvid, sort, rød og til sommmer kommer der også en gul til. Vi fik i 2016 en dunfarvet kvie, som muligvis også skal lægges til besætningen i 2018, hvis hun udvikler sig godt.

Det eneste sted hvor vi har nogle ønsker omkring farver er ved valget af vores avlstyr. Her ønsker vi helst en rød eller en gul tyr.

Når vi kigger på farver, så er det meget vigtigt for os, at dyerne ikke har particolor. Vi kan acceptere at dyerne er en smule hvide fra navlen og bagud, men ikke mere end det.

Dybkjærs Megan Dybkjærs Kira

Fodring

I besætningen er det efterhånden blevet en principsag, at dyrerne ikke skal fodres med dyrt kraftfoder. Vi har ofte fået at vide til dyrskuer, at man ikke kan have et vinderdyr, hvis den ikke får tilskudsfoder. Vi stræber derfor efter at modbevise denne påstand. De eneste dyr der får lidt ved siden af er kalvene. De bliver fodret med kalvefoder i få måneder, når de lige er vænnet fra deres mor. Dette gøres for at kalvenes vækst ikke skal gå i stå i denne periode.

Fra de er 1 år får de altså ikke mere tilskudsfoder.

Om sommeren bliver dyerne lukket ud på eng- og græsarealer. Her er der desuden adgang til vandhuller på nogle af arealerne, så de kan køle af på de varmeste dage.

Når vi så kommer til sent efterår/vintertid bliver dyerne flyttet hjem og kalvene taget fra køerne, her får de så fri adgang til wrap og mineraler, som det eneste.

Dybkjærs Killian og Kimber